• Les entitats denuncien que el model de producció i consum actual aboca a la ciutadania a assumir, de manera injusta i desmesurada, els seus costos econòmics i els impactes que té sobre la salut humana i del medi ambient. Reivindiquen una llei que combati aquest model que es recolza en fer desaparèixer els recursos naturals i que utilitza productes tòxics. 
 • Les organitzacions adverteixen al govern que siguin conscients de l’oportunitat de millora que tenim com a societat amb la futura llei catalana de residus. Diuen que no estan disposats a que, en el procés de consulta pública que començarà aquest estiu, s’afebleixin les expectatives. 
 • Demanen mesures concretes que se subjecten en cinc objectius prioritaris que marquen el camí cap a un canvi de model: la reducció de residus com a prioritat màxima, els productes lliures de tòxics, una economia de la reutilització, que qui contamini pagui i màxima transpàrència i rigorositat amb les dades.

Avui davant la Generalitat de Catalunya més de 20 entitats representants del món ambiental , sindicalista, dels drets de les persones i de la lluita per la integració social i ambiental, han executat una performace reivindicativa per demanar al govern màxim compromís i ambició en la nova llei de residus. I ho han volgut fer ara perquè, abans d’acabar l’estiu, el projecte de llei entra en la fase de consulta pública on tots els sectors faran les seves aportacions i és quan el govern pot demostrar la seva convicció.

Tres esferes d’uns dos metres de diàmetre han representat en aquesta performance el pes i l’asfixia que assumim la ciutadania per culpa de l’actual model de producció i consum. Una les esferes significava les malaties derivades de la toxicitat present en el productes que consumim diàriament i la contaminació de la mala praxis en la gestió dels residus. La segona esfera, representava els costos econòmics que assumim injustament la ciutadania pel fet que els fabricants no s’ocupen dels costos i ho externalitzen mitjançant la despesa pública. I la tercera, representava els costos ambientals que suposa un model subjecte a la cultura de l’usar i llençar que ens està hipotecant el futur.

Les entitats han advertit al govern que no abaixi la guàrdia davant les oportunitats de millora que ens brinda la futura llei de residus. Les organitzacions han insitit en les mesures que prioritzin la salut de les persones i el medi ambient, una economia sostenible i resilient i una gestió dels recursos basada en la prevenció de residus i la durabilitat dels productes.

Rosa García, Directora de Rezero: “Exigim que la futura llei de residus sigui realment transformadora i que capgiri l’actual model de producció i consum subjecte a l’usar i llençar, que asfixia a la ciutadania. Per això, interpel·lem a tot el govern, perquè la futura llei ha d’incorporar, no només aspectes mediambientals, sinó també de salut, de consum, d’economia, d’equitat i d’empresa”.                                                                                                                                                        

Llorenç Serrano, Responsable de Transicions Justes de CCOO  de Catalunya: “Cal un canvi radical en com ens plantegem l’ús de matèries primeres, desde l’inici de la producció de bens i serveis. Llençar no és una opció i cal dissenyar tot els procesos d’acord amb això. Fer-ho és una oportunitat per generar més ocupació, de més qualitat i més saludable. Per aprofitar aquesta oportunitat necessitem mesures i normes ambicioses”.

Miquel Vidal de la Fundació Formació i Treball: “La gestió correcte dels recursos passa per incorporar la creació de llocs de treball dignes on els fluxes  de recuperació, reutilització, reciclatge  incorporin en tot el seu procés de llocs de feina estables, posant la persona en el centre del model circular. Instem  a les autoritats públiques a implementar l’ús de clàusules socials i circulars combinades en els procediments de licitació per tal de salvaguardar i continuar desenvolupant empreses socials”.

L’acció interpel·la a tot el govern per tal que sigui una llei transformadora i transversal. La Consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, en nom del govern ha rebut a les entitats i els ha anunciat que intentarà estar a l’alçada de les expectatives. 

Entitats representants a la performance: 

 1. Rezero
 2. Solidança
 3. Andròmines
 4. Fundació Formació i Treball
 5. Fundació Banc de Recursos
 6. Engrunes
 7. CCOO
 8. UGT
 9. OCUC (Organització de Consumidors i Usuaris de Catalunya)
 10. CONFEDERACIÓ D’ASSOCIACIÓ DE VEÏNS DE CATALUNYA (CONFAVC)
 11. FACUA
 12. AICEC-ADICAE
 13. CUS, Salut, Consum i Alimentació
 14. DEPANA
 15. SETEM
 16. Surfrider
 17. Societat Catalana d’Educació Ambiental (SCEA)
 18. Opcions
 19. Asociación la vida en rojo
 20. Espai Ambiental
 21. Back to eco
 22. No Más Colillas en el Suelo