L’any 2012 l’Assemblea General de les Nacions Unides va proclamar el dia 21 de març com el Dia Internacional dels Boscos. Mitjançant la celebració d’aquest dia es vol rendir homenatge a la importància de tots els tipus de boscos i generar consciència respecte a la vital rellevància d’aquests. Cada any el Dia Internacional dels Boscos gira a l’entorn d’un tema: enguany es fa ressò del consum i la producció sostenible.

El sector forestal genera llocs de treball per a almenys 33 milions de persones, i milers de milions de persones utilitzen els productes forestals. Es calcula que més de la meitat de la producció econòmica mundial (és a dir, el producte interior brut) depèn dels serveis dels ecosistemes, i això inclou els serveis que proporcionen els boscos. S’estima que més de la meitat de tota la població mundial utilitza productes forestals no fusters per a millorar el seu benestar i els seus mitjans de subsistència.

Els boscos són essencials per a la salut del planeta i el benestar dels éssers humans. Els boscos cobreixen gairebé un terç de la superfície continental de la Terra i proporcionen béns com la fusta, combustible, aliments i farratge per a les persones, ajuden a combatre el canvi climàtic, protegeixen la biodiversitat, els sòls, els rius i els embassaments, i serveixen com a llocs on les persones poden acostar-se a la natura.

L’ús sostenible dels boscos ens ajudarà a avançar cap a una economia basada en materials renovables, reutilitzables i reciclables. La fusta es pot emprar per a propòsits diversos, amb un impacte ambiental menor que molts materials alternatius. Una vegada que s’utilitza la fusta, es pot reutilitzar i reciclar, la qual cosa estén la seva vida útil i redueix encara més la seva petjada material.

En estendre’s l’ús dels productes forestals es contribueix a la neutralitat del carboni. La ciència i la innovació estan generant productes nous molt interessants a partir de la fusta i els arbres, la qual cosa inclou tèxtils, aliments, materials de construcció, cosmètics, productes bioquímics, bioplàstics i medicaments. El reemplaçament de materials menys sostenibles per fusta renovable i productes derivats dels arbres pot reduir la petjada de carboni.

La fusta sostenible és un material essencial per a reverdir les ciutats. El sector de l’edificació i la construcció és responsable de gairebé el 40% de les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle vinculades a l’energia a tot el món. La innovació està fent possible emprar més fusta en edificis alts i altres infraestructures, la qual cosa ens ajuda a reverdir les nostres ciutats pel fet que la fusta emmagatzema carboni, la seva producció consumeix menys energia que molts materials de construcció i proporciona un bon aïllament.

Els boscos són vitals per a sustentar la producció d’aliments. Els serveis dels ecosistemes forestals , com el manteniment de la biodiversitat, la regulació del clima, la qualitat de l’aigua i el sòl i la pol·linització, són essencials per als sistemes agroalimentaris sostenibles i per a alimentar a una població mundial en creixement. Addicionalment, s’estima que més de les tres quartes parts de les llars rurals de tot el món obtenen aliments silvestres dels boscos i altres entorns.

Es necessita més acció per a detenir la desforestació i la degradació. El món ha perdut 420 milions d’hectàrees de boscos – superfície que supera la grandària de l’Índia – des de 1990, i la desforestació continua, amb una àrea al voltant de 10 milions d’hectàrees per any, principalment a causa de l’expansió agrícola. La gestió sostenible dels boscos pot ajudar a reduir la desforestació i la degradació, restaurar paisatges degradats i proporcionar ocupacions i materials renovables per a les persones.

Triem productes de fusta provinents de fonts legals i sostenibles. Els consumidors poden contribuir a l’ús sostenible dels boscos en triar productes de fusta amb etiquetes o certificacions que confirmin la seva procedència de fonts legals i sostenibles. 

Sorteig “Fotografia el teu bosc”

L’Associació Catalana Promotora de la Certificació Forestal (PEFC CATALUNYA) celebra el Dia Internacional dels Boscos regalant un lot gastronòmic de productors artesans de Catalunya valorat en 100 euros. Es farà un sorteig per xarxes socials, concretament a Instagram i a Facebook, i per a participar-hi ntre l’1 i el 20 de març s’haurà de compartir a les xarxes fotografies de com ens agrada gaudir del bosc, quin és el nostre bosc preferit, etc. Entre totes les fotografies que es comparteixin, el dia 21 de març es farà el sorteig del lot i s’anunciarà a les xarxes l’usuari premiat.

Requisits de participació:

1. Fes una foto de com gaudeixes del teu bosc preferit.
2. Etiqueta la teva imatge amb #diadelsboscos2022 i #IntlForestDay
3. Fes m’agrada a la publicació i segueix @pefccatalunya
4. Etiqueta a un amic amb qui compartiries el premi (més etiquetes, més oportunitats)
5. Comparteix la teva publicació en històries.

Fotografies rebudes del 1 al 20 de Març. Data del sorteig 21 de Març.