L’entitat lamenta el poc interès i la manca d’actuacions de la Generalitat en la protecció d’una de les zones humides més rellevants de la Unió Europea

DEPANA demana a la Generalitat de Catalunya que es prengui seriosament la inclusió del Delta del Llobregat al conveni de Ramsar sobre Zones Humides d’Importància Internacional, a l’aire des de fa més d’una dècada. L’entitat ja va demanar l’any 2010 l’entrada a aquest conveni internacional i lamenta la deixadesa, el poc interès i la manca d’actuacions que des de llavors ha mostrat l’administració per a protegir el Delta, incomplint el Conveni Internacional per a la protecció de les zones humides subscrit per l’estat espanyol l’any 1982.

Aquest 2 de febrer, coincidint amb el Dia Internacional de les Zones Humides, DEPANA exigeix que es tramiti definitivament l’entrada al llistat d’indrets Ramsar per a avançar en la conservació i protecció de la segona zona humida més important de Catalunya i la més rica en diversitat d’hàbitats i espècies i una de les més rellevants de la Unió Europea.

Segons l’entitat, aquest pas permetria dotar l’espai natural d’un grau més alt de protecció, fet que faria possible garantir la conservació dels valors naturals, culturals, paisatgístics i científics de l’indret i avançar en la cobertura d’una zona fràgil encara desprotegida i sotmesa a una gran pressió humana.

El conveni de Ramsar és un tractat intergovernamental adoptat per la Unesco que va ser aprovat el 2 de febrer del 1971 a la ciutat iraniana de Ramsar i que va entrar en vigor el 1975. El text integra les bases sobre les quals assentar i coordinar les principals directrius relacionades amb la conservació de les zones humides de les polítiques de cada estat. Actualment compta amb 164 estats membres a tot el món, xifra que va a l’alça any rere any. L’estat espanyol forma part del conveni des del 1982.

Aquest conveni és l’únic acord internacional en matèria de medi ambient que se centra en l’ecosistema específic de les zones humides. L’objectiu del conveni és “la conservació i l’ús racional de les zones humides a través de l’acció nacional i mitjançant la cooperació internacional, a fi de contribuir a l’assoliment d’un desenvolupament sostenible a tot el món”.

Quan un país s’adhereix al conveni de Ramsar contrau tot un seguit de compromisos generals de conservació i ús racional de les zones humides que inclou la inclusió d’indrets al llistat de zones humides d’importància internacional.