Com a continuació cap al sud del massís del Garraf, a la serralada litoral, hi ha el parc del Foix, a cavall de les comarques del Garraf i l’Alt Penedès. El passat 17 de març un grup d’amants de la natura varem realitzar una interessant ruta circular per dins del parc organitzada per DEPANA, tot  observant elements de la flora, la fauna i la geologia.

En la sortida, que ens va ocupar tot el dia,  varem combinar explicacions de botànica, fòssils i una mica de cants d’ocells.

 

Roques i fòssils

Tot i ser una zona calcària, hi ha afloraments de marges (llims) del Cretaci inferior amb abundants orbitolines, braquiòpodes i d’altres animals marins.

Garota fòssil

Equinoderm  del cretaci de la classe  dels equinoïdeus (Ordre Spatangoida). Al contrari que la majoria d’equinoderms, de simetria radial, aquest ordre es caracteritza per la simetria bilateral.

Orbitolines

Orbitolina és un gènere de foraminífers fòssils característic del Cretaci. Malgrat les seves dimensions, els foraminífers són protozous. Es tracta, per tant,  d’organismes unicel·lulars.

Flors i violes

La primavera és a tocar amb la proliferació d’insectes libadors, ocells cantaires que ja prenen el seus territoris de cria i un munt de floracions primerenques escampades per la brolla, com ara la bufalaga, la farigola, la sanguinaria blava, les primeres abelleres (orquídies autòctones del gènere Ophrys) i els bonics narcisos

Narcissus assoanus

Almesquí, anomenat així pel seu perfum.

Viola alba

Viola boscana. Malgrat la seva humilitat no passa desapercebuda.

Reseda phyteuma

Pebrots de ruc. El seu petit fruit per la forma, només per aquest motiu, recorda amb una mica d’imaginació un pebrot.

Lithospermum fruticosum (= Lithodora fruticosa)

Herba de les set sagnies o sanguinària blava. El canvi de color de les seves flors, de porpra a blau, indicaria la propietat de rebaixar la sang. Segons una antiga creença, la teoria del signe,  les característiques d’una planta assenyalarien les seves utilitats terapèutiques.

 

Ampelodesmos mauritanica 

El càrritx és una herba robusta de la família de les gramínies. Les fulles són molt llargues i d’un centímetre d’amplada. És originària del Mediterrani meridional. Creix en la costa mediterrània de la península ibèrica, des del Garraf cap el sud, a les illes Balears i en el nord-oest d’Àfrica. És un dels components característics del paisatge per on va transcórrer la passejada.

L’empremta del passat vinícola

Per dinar, ens aproparem a l’era de la Casa Alta, un mas en runes. Testimoni de l’aprofitament vinícola de la zona. En aquesta casa trobem dos sínies de grans dimensions i cups per trepitjar el raïm.

Els 14 participants van quedar prou satisfets de la sortida, que tanmateix va tenir un final una mica desagradable, en trobar-nos els cotxes amb les llunes trencades per un intent de robatori.