Fotografia de Paul Kennedy (Getty)

Ja fa temps que investigadors i ONG d’arreu del món ens ho adverteixen: les  deixalles marines constitueixen un greu problema ambiental que afecta tan a la fauna i la flora marina com als éssers humans. Segons dades recollides per les Nacions Unides i revistes científiques com Science, cada any, més de 8 milions de tones de plàstic acaben als nostres mars i oceans, el que equivaldria a tirar un camió sencer de plàstics cada minut (UNEP Newscentre 2017). A més, es calcula que en deu anys els nostres oceans tindran al voltant d’un quilo de plàstic per cada tres quilos de peixos (Merkl 2015).

Davant de dades tan esfereïdores com aquestes, el programa “Análisis, investigación y comunicación de datos” de la Universidat de Deusto acaba de publicar un informe sobre les deixalles marines recollides a les platges i rieres espanyoles entre els anys 2010 i 2015. Les dades d’aquest informe s’han obtingut gràcies als milers de voluntaris de la Asociación Ambiente Europeo (AAE) que s’han dedicat a recollir, comptabilitzar i classificar les deixalles – un total de 47,682 kg – trobades en platges i rieres d’arreu de l’estat durant aquest període de temps.

L’estudi destaca que el cobrament de les bosses de plàstic en supermercats ha tingut un impacte directe en la disminució de prop d’un 80% d’aquest tipus de residus marins, mentre que constata un augment dels plàstics provinents de l’agricultura intensiva – com les canonades de PVC o els plàstics usats en hivernacles – i els microplàstics. Aquests últims, tot i ser invisibles, són molt nocius per a la fauna marina i per a l’ésser humà, ja que s’han introduït a la cadena alimentària a través del peix que consumim.

Per tal de reduir la presència de deixalles marines, els autors de l’informe demanen per exemple impulsar campanyes de sensibilització, augmentar la inversió en I+D+I i en iniciatives d’economia circular, així com reduir la producció de plàstics, augmentar-ne el reciclatge i finalment acabar substituir-los per materials biodegradables o bioplàstics.

Per fer-ho, però, cal una major voluntat política i un clar compromís per part dels diversos governs, institucions públiques i empreses privades.