L’óssa Hvala va ser observada acompanyada de 2 cadells el passat 2 de maig al municipi aranès de Bossost. La observació la van fer els guardes del Conselh Generau d’Aran encarregats del seguiment d’aquesta espècie.

DEPANA ja va alertar que la femella Hvala podia estar embarassada, ja que durant l’època de zel al maig de 2008, va ser observada amb l’ós Pyros.

L’óssa encara té un emissor intra-abdominal que ha permès localitzar el sector on ha hibernat i s’ha constatat que com totes les femelles amb cadells de primer any, fa desplaçaments petits dins la mateixa zona on ha hibernat.
DEPANA demana a les administracions competents, és a dir la Generalitat de Catalunya i al Conselh Generau d’Aran, un compromís ferm i els mitjans que siguin necessaris per evitar l’extinció definitiva de l’ós bru del Pirineu.

DEPANA denuncia que el Pirineu és l’únic lloc d’Europa on la convivència entre les activitat humanes i la presència de l’ós encara és un tema pendent. A la resta de zones d’Europa, és a dir Serralada Cantàbrica (amb 150 óssos), Itàlia (amb 2 poblacions d’óssos diferents, al Trentino i als Abruzzo), Grècia, Suècia, Eslovènia, etc. els óssos conviuen sense problema amb les mateixes activitats humanes que es realitzen al Pirineu, és a dir caça, ramaderia, turisme, etc. La raó principal d’aquest fet és la manca de gestió durant aquests darrers 12 anys, bàsicament la falta de concertació social i de dotació de recursos econòmics i humans per part de les administracions responsables, per tal de fer realment efectiva la conservació de l’espècie més amenaçada del nostre país.