Un total de 24 artistes han resultat seleccionats a la convocatòria de presentació d’obres d’art tèxtil de la cinquena edició del Venadito, que arribarà al Museu de Ciències Naturals de Granollers el març del 2024. Sota el nom d’Oceans, aquesta edició vol visibilitzar la problemàtica ambiental que la indústria tèxtil genera sobre flora i fauna marina, així com ajudar els artistes a difondre el seu treball. Enaltir les entitats que vetllen pel patrimoni natural és també important per aquest projecte i és per aquest motiu que aquest any es col·labora amb l’entitat ambiental DEPANA.

L’objectiu de la convocatòria ha estat atraure creatius independentment de la seva consolidació, amb especial interès per als futurs professionals d’índole artística (dissenyadors de moda, escultors, artistes plàstics, etc.) perquè hi tenen molt a dir en aquest canvi de paradigma de la indústria tèxtil, que és la segona més contaminant del món i també ocupa el segon lloc pel que fa a consum d’aigua i contaminació d’ecosistemes aquàtics. A tall d’exemple, es produeixen més de 92 milions de tones de rebuig i es consumeix 1,5 bilions de tones d’aigua. L’impacte dels seus processos de fabricació incideix en el medi ambient perjudicant el nostre futur com a espècie i la del patrimoni natural. La contaminació i l’abocament de residus als rius, mars i oceans són algunes de les causes, entre d’altres de què milers d’espècies marines desapareguin i pateixin altres conseqüències.

La reutilització és una de les claus d’aquest certamen. És per aquest motiu que la convocatòria ha suggerit als creadors una peça individual o col·lectiva, inèdita o reciclada d’un altre projecte. No hi havia limitacions pel que fa al format (mida lliure) i la disciplina (pintura, escultura, instal·lació, disseny de moda, estampació…). El material utilitzat per tots ells és tèxtil reciclat i la temàtica gira a l’entorn dels efectes de la indústria tèxtil sobre els ecosistemes aquàtics.

L’exposició de les obres seleccionades es realitzarà al Museu de Ciències Naturals de Granollers durant els mesos de març, abril i maig de 2024. Com ja és habitual es duran a terme activitats vinculades a l’exposició: visites guiades, tallers artístics, tallers pràctics sobre la reutilització del tèxtil i un mercat d’intercanvi de roba per fomentar l’economia circular.

Aquest any, aquesta mostra artística col·labora amb DEPANA, associació sense ànim de lucre que actua per a la defensa, l’estudi, la divulgació i la conservació del patrimoni natural. L’entitat promou la concepció globalitzadora dels problemes que afecten les espècies i els ecosistemes i creu que totes les persones tenen el dret a gaudir d’un medi saludable i viure en un territori divers i sostenible.

ARTISTES SELECCIONATS

 • Ana García
 • Anja Schreurs
 • Berta Aleñà / Maliindda
 • Cesc Biosca
 • Daniel Yacubovich
 • Eva Yzaguirre
 • Inés Devoto
 • Irena Paskali
 • José Cruz
 • Luz Angela Medina
 • Maite Egaña
 • Mar Márquez/ Humana Ecoprint
 • María Martínez / Owl & Moon
 • María Rosa Ábalos
 • Miriam Rodríguez
 • Monte Ramos
 • Montse Kodina
 • Nelly Corona
 • Paula Cervelin/ Marías Lavrandeiras
 • Sandra Julve
 • Silvia Japkin
 • Sílvia Esteve
 • Susana negre
 • Juris Efneris