DEPANA ha informat la Comissió Europea dels greus impactes que tindrà el Pla de Ponent de Gavà, el projecte que preveu urbanitzar gairebé 200ha, que inclouen les zones del turó del Calamot, la riera de Canyars i el pla de Queralt

És necessari avaluar l’impacte del pla urbanístic sobre l’àguila cuabarrada i altres rapinyaires que utilitzen la zona com a corredor biològic entre els espais protegits del Garraf i el Parc Agrari del Baix Llobregat

 

Imatge de SEO Bird Life

 

DEPANA ha posat en coneixement de la Comissió Europea el perill que pot comportar el projecte urbanístic el Pla de Ponent de Gavà, que preveu urbanitzar gairebé 200ha. L’organització ecologista defensa la importància natural de la zona i aporta nous estudis científics que corroboren la rellevància del corredor per a l’àguila cuabarrada, una espècie que es troba en perill crític d’extinció a Catalunya.

La informació que DEPANA ha enviat a la Comissió se situa en el marc del procés d’infracció que l’organisme europeu ja té obert contra les administracions competents a Espanya i Catalunya per l’incompliment de diverses directives europees al delta del Llobregat.

Un nou estudi avalua un nombre rellevant d’espècies de l’Annex I de la Directiva d’Aus i informa sobre la seva evolució i situació actual al delta. Enfront de les preocupants notícies sobre l’acceleració de l’execució del mega pla urbanístic de Gavà, DEPANA ha decidit posar a l’abast de tothom una part de l’estudi relacionat amb el Pla de Ponent.

Una de les espècies més rellevants amb què DEPANA ha treballat és l’àguila cuabarrada (aquila fasciata), ja que a Catalunya es troba en perill crític i a Europa, en perill. Diverses parelles d’aquesta espècie nidifiquen al massís del Garraf.

Fins a l’elaboració d’aquest informe se sospitava que les parelles del Garraf utilitzaven el delta com a zona d’alimentació suplementària i que hi accedien a través del corredor biològic on es pretén construir l’anomenat Pla de Ponent, ja que és una espècie que refusa de manera destacable la presència humana i aquest és l’últim sector sense urbanitzar que connecta els dos espais.

L’informe que DEPANA aporta a la Comissió demostra que el corredor de Gavà és un espai molt important per a l’àliga cuabarrada, espècie amenaçada, especialment durant l’època reproductora. De fet, la desaparició del corredor pot tenir conseqüències nefastes per a la viabilitat reproductora de l’espècie en el massís del Garraf.

També hem obtingut dades d’altres exemplars del massís que fan servir la Vall Baixa del Llobregat, sobretot per la important presència de conills en l’àmbit fluvial d’aquesta zona annexa al delta.

Per tant, DEPANA creu que, veient aquestes noves dades científiques, s’ha d’avaluar convenientment l’impacte que aquesta macro urbanització tindrà sobre les espècies de la zona, especialment sobre l’àguila cuabarrada.

Informació científica sobre l’àguila cuabarrada:  
Dades científiques sobre l’àguila cuabarrada, per DEPANA  https://depana.org/dades-sobre-laguila-cuabarrada-aquila-fasciata/
Dades científiques sobre l’àliga cuabarrada recollides pel SIOC  http://www.sioc.cat/fitxa.php?sci=1&sp=HIEFAS