Aquesta ha estat una reivindicació de DEPANA des de fa molts anys. Ja l’any 2007 vam endegar una important campanya a nivell internacional que va comptar amb un ampli recolzament nacional i internacional tant del món científic com associatiu, per impedir la construcció d’un macro dofinari al que havia de ser el zoo marí a la zona del Fòrum. En la mateixa línia vam lluitar per acabar amb l’espectacle dels dofins. I l’any 2015 el Consistori barceloní d’aleshores va decidir suspendre’l. Només restava a aconseguir una “Barcelona lliure de cetacis en captivitat”.

Dofinari. Zoo de Barcelona

Els quatre dofins que romanen al Zoo de Barcelona pertanyen a l’espècie Tursiops truncatus, força comú en el nostre litoral. Els dofins són éssers extremament intel·ligents i sensibles. Mostra d’això és la declaració que va sorgí l’any 2012 a la reunió anual de l’Associació Americana per l’Avenç de la Ciència (AAAS) a Vancouver, Canadà, la conferencia més gran del món de la ciència. Anys d’investigació  demostren que tant dofins com balenes tenen cervells grans i complexes i un nivell d’auto-consciència similar al dels humans. Aquests descobriments han portat als experts a concloure que, encara que els dofins i les balenes no són humans, si podien ser considerats com a persones en un sentit filosòfic, la q ual cosa te implicacions de llarg abast. Ara s’està treballant en quin serà el destí més adequat per aquests dofins, que molt probablement serà un santuari.

Barcelona se sumaria a altres indrets doncs ja existeixen precedents internacionals. Brasil,  te les condicions més estrictes  per a la tinença de cetacis en captivitat – i prohibeix  la captura/importació/exportació- no hi ha cap dofí en captivitat. El Regne Unit el 1985 va encarregar un estudi per analitzar si l’exhibició de dofins tenia interès educatiu o científic i la seva conclusió fou que no. Van establir uns estàndards tan estrictes per a la seva captivitat que quasi és impossible construir-los. Des del 1993 no tenen cap dofí en captivitat. A Noruega i a Polònia passa el mateix i no tenen dofinaris. A Islàndia i Àustria han denegat tots els permisos de construcció de dofinaris.

Resten prohibits també a Costa Rica, Xile, Uruguai i a l’Índia (país on se’ls considera persones no humanes) i a alguns estats d’Austràlia i EEUU.  Xipre, Eslovènia i Croàcia han prohibit els dofinaris per considerar que en ells es fa un “ús comercial” (prohibit al conveni CITES) dels animals.  Suïssa ha prohibit la creació de nous dofinaris i la importació de cetacis.

DEPANA celebra aquesta fita aconseguida i felicita a l’Ajuntament de Barcelona per aquest pas endavant. No obstant DEPANA continua treballant i reivindicant la millora urgent de les condicions de captivitat de la resta d’animals del Zoo de Barcelona que no han millorat malgrat les nostres denuncies constants atesa la suposada manca de compliment de la Llei 2003 de Conservació de la Fauna Silvestre als Parcs Zoològics