Fantàstic l’article de un soci de DEPANA, de com un petit peix autòcton, molt amenaçat, que viu en un espai protegit de la Xarxa Natura 2000 al Bcn World, pot esdevenir en David contra Goliat.

A veure si ho entenc. El President de la Generalitat de Catalunya i un trist ex-cap de l’oposició s’ajunten contents i signen un conveni per construir el “Barcelona World”. Que és un megacomplex amb casinos i prostíbuls i platges privades, tot amb grans beneficis fiscals, entre Port Aventura i el cap de Salou. Diuen que generarà una mena de manà celestial, quasi tants llocs de feina nous com habitants té Salou, i que tot seran beneficis.

Em frego els ulls i em faig una galtada i ho torno a mirar. Volem independència o federalisme per convertir el país en un puticlub ple de mafiosos blanquejant milions? O és que algú hi treu tallada, ara que els corruptíssims partits polítics no poden sucar més d’aeroports, trens, autopistes ni altres obres faraòniques?

Raons per no fer una bestiesa tan grossa i tan tèrbola, n’hi ha moltes. Però hi ha un petit detall. Mireu com es repeteix la història: David contra Goliat.

David ara es diu Aphanius iberus, el fartet. Un peixet en greu perill d’extinció, estrictament protegit, i que té el vici de viure just on s’han d’instal·lar tots els vicis coneguts. És possible que el peix hagi tingut una premonició, i per això s’intal·lés just enmig de tanta disbauxa? Francament, no ho crec. Però el cas és que aquella terra és del fartet, i així està reconegut legalment, perquè allà on viu és un espai protegit de la Xarxa Natura 2000.

Goliat és tota la porqueria que se li ve al damunt, al pobre fartet. Però té una pedra amagada, que és tot el suport de la Unió Europea. La responsabilitat del promotor és demostrar que transformar tota aquella zona no tindrà cap impacte significatiu ni negatiu sobre la població de fartet que hi viu. Cosa més difícil de creure que la presciència del peix.

Qui està demostrant intel·ligència de peix? El fartet, que fa el que li toca fer, o els nostres prohoms, encegats per la promesa de diners fàcils i el conte de la lletera? El fartet està segur del tir precís al front del gegant, que ja trontolla…

Cristian R. Altaba (soci de Depana, Palma)