Canviarà la normativa que fins ara només permitia gàbies o gossos guia. DEPANA celebra aquesta decisió tant temps esperada i justament reivindicada per totes les entitats que defensen els drets dels animals.

L’Ajuntament de Barcelona ha assolit un acord amb Transports metropolitans de Barcelona (TMB) que impulsarà  una modificació del reglament de viatgers del metro, que ha d’aprovar la Generalitat, per tal de facilitar l’accés de gossos a partir de l’estiu de l’any que ve.

Aquest era un repte en el qual DEPANA ha treballat intensament en el darrer any, en el marc de la comissió de treball creada pel Consell Municipal de Convivència, Defensa i Protecció dels Animals. Comissió aquesta, de la qual DEPANA n’és membre des de fa anys.

D’aquesta manera Barcelona s’equipara amb diverses ciutats europees, com ara Berlín, Brussel·les, Amsterdam o Ginebra i permetrà l’accés de gossos al metro, sempre que vagin amb corretja no extensible i morrió. L’acord pel metro preveu algunes limitacions, per tal d’afavorir precisament la bona convivència i la seguretat, també dels propis animals. Així, els dies laborables no serà possible pujar al metro amb un gos a les franges considerades hores punta, ni tampoc quan es produeixi alguna celebració multitudinària.

L’acord preveu la creació d’una comissió de seguiment entre els responsables de TMB i els tècnics de la regidoria de Presidència i Territori per tal de garantir la correcta implantació de les mesures i afavorir el procés de normalització de l’accessibilitat. En aquest sentit, s’ha fixat un termini de sis mesos per avaluar el correcte funcionament de la iniciativa a partir que aquesta entri en vigor. Actualment al metro només hi poden accedir petits animals domèstics en gàbies o cistells, així com també gossos d’assistència i gossos de seguretat de la pròpia empresa. I Pensem que hi ha molta gent gran per a la qual el seu gos representa la seva única companyia. I que cada dia més persones que viuen en ciutats s’acompanyen d’animals a les seves vides.

Ara fa un any aproximadament que, veient com aquest tema continuava apareixent als plenaris del Consell de Protecció dels Animals des de fa molt de temps, vam considerar que calia anar una mica més enllà. I un cop aprovat el PAM 2012-2015, que contemplava ja l’estudi d’aquest tema, vam endegar una recollida de signatures per a fer partícips als ciutadans i donar-los l’oportunitat de demanar al seu Alcalde un dret que difícilment es podia negar amb arguments coherents i justos. Més de 10.000 persones que han signat aquesta petició d’accés a tots els transports públics de Barcelona, avui es sentiran millor. De fet, tots els que estimem i respectem els animals avui, amb aquesta notícia, ens n’alegrem.

Esperem doncs que sigui finalment aprovada per la Generalitat i sigui el primer pas per harmonitzar la convivència dels ciutadans amb els animals de companyia, a la nostra ciutat. Òbviament els passos següents seran assolir el mateix objectiu al bus i al tramvia.

Bé, el camí per aconseguir que els animals de companyia ocupin el lloc que es mereixen en la nostra societat avui compta amb un petit obstacle menys a la ciutat de Barcelona.

Marta Gumà

Membre de la Junta Directiva de DEPANA
Responsable de l’Àmbit de Protecció i Defensa dels Animals