Projecte d’educació ambiental “L’ós bru, tresor del Pirineu”
DEPANA està realitzant des de l’any 2019 la campanya escolar d’educació ambiental “L’ós bru, tresor dels Pirineus” amb l’objectiu de millorar la informació sobre la figura de l´ós bru.
Tot i que no ha desaparegut mai del Pirineu, l’ós bru ha estat i és un gran desconegut. I és aquest el punt de partença de la campanya , ja que l’enemic més gran de l’ós és el seu desconeixement.
L’ós bru és un símbol de la natura ben conservada, i te una funció molt important a la natura com a “bioindicador”, és a dir que conservant l’ós protegim la resta de fauna i flora del Pirineu
Aquestes accions educatives s’emmarquen dins dels principis d’actuació de DEPANA, que compta amb el suport d’altres associacions naturalistes i científiques i que per tant, participen dels seus fonaments pedagògics i dels seus objectius educatius. En aquest cas la campanya s’emmarca dins del conveni de col·laboració entre DEPANA i la Fundación Oso Pardo, de la qual gaudim d’una extensa informació científica i divulgativa
L’execució del programa la porta a terme educadors professionals de DEPANA, tot i que també hi donen suport voluntaris de l’entitat.
Estructura de l’activitat:
Tot i que les xerrades i activitats s’adeqüen a les diferents edats dels alumnes, tenen una estructura comú:
En primer lloc es fa una presentació on s’expliquen els elements més importants sobre la biologia, la conservació de l’ós bru, quants óssos viuen al Pirineu, etc.
I en segon lloc es realitzen unes activitats interactives on es tracta de:
- Alimentació de l’ós
- Rastres de l’ós
- “Els veïns de l’ós” que són la resta d’animals que hi comparteixen hàbitat.
Curs 2021-2022:
Durant el curs escolar 2021-2022 hem realitzat una nova edició de la campanya. Concretament hem realitzat 60 actuacions on han participat 1342 escolars.
Hem actuat en 2 àrees:
– Barcelona i ciutats properes: Granollers, Sant Quirze del Vallès, Santa Perpètua de Mogoda, Hospitalet, Sant Boi del Llobregat, Terrassa, etc. Normalment als cursos d’Educació Primària (6-12 anys), però també algun grup d’Educació Infantil i Secundària.
– Escoles de la Val d’Aran: a l’escola de Les on han participat 78 alumnes (tots els grups entre P-3 d’Educacio Infantil i Sisè de d’Educació Primària) i l’escola de Vielha on han participat 82 alumnes (tots ells de P-4 i P- 5 d’Educació Infantil per petició de la pròpia escola (l’any que ve intentarem actuar amb els alumnes d’Educació Primària).
També hem editat 4.000 pòsters de l’os i n’hem donat un a cada alumne que participa a l’activitat. També hem repartit 900 pòsters entre el Centre de Recursos Pedagògics de Sort (Pallars Sobirà) i el de Pont de Suert (Alta Ribagorça) perquè es distribueixin als alumnes que participin en les activitats relacionades amb l’educació ambiental de l’os que fan les pròpies escoles d’aquestes comarques
Per al present curs 2022-2023 s’està realitzant una nova edició de la campanya.
Curs 2020-2021: Hem realitzat 69 tallers on han participat 1428 alumnes d’escoles dels següents municipis: Barcelona, Badalona, Ripollet, Terrassa, Mollet del Vallès, Hospitalet del Llobregat, Olesa de Montserrat, Castellar del Vallès, Premià de Mar i Sant Cugat del Vallès.
També han participat alumnes de les següents escoles de la Val d’Aran: Bossòst, Es Bòrdes, Gessa, Salardú, Arties i Vielha.
Curs 2019-2020: Hem realitzat 42 tallers on han participat 1002 alumnes d’escoles dels següents municipis: Barcelona, Sant Quirze del Vallès, Sabadell, Sant Cugat del Vallès, Polinyà i Moià.