• La cambra catalana ha aprovat una moció que pretén paralitzar sine die la nova delimitació de la ZEPA proposada pel Govern per complir amb els requeriments de la Comissió Europea.
  • L’entitat adverteix que la decisió suposa fer marxa enrere en el compliment d’una obligació desatesa de més de 20 anys.
  • La paràlisi afectarà negativament el finançament europeu de projectes i infraestructures a la zona deltaica.

DEPANA expressa el seu rebuig a l’intent del Parlament de frenar l’ampliació de les zones protegides del Delta del Llobregat. L’entitat ecologista ha alertat que la moció presentada pel PSC que el Parlament va aprovar el 5 d’octubre passat (que va comptar amb els vots també de Junts, PP i Vox) pretén paralitzar la inclusió de nous espais a la Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA). Una ampliació que fou només sotmesa a informació pública pel Govern el juliol del 2022 (però no aprovada), per començar a complir amb els requeriments de la Comissió Europea, que el febrer del 2021 va instar la Generalitat a millorar la preservació del Delta del Llobregat tot augmentant-ne la superfície protegida.

El text assenyala que “no s’aprovarà una nova delimitació de la ZEPA si no s’ha constituït la taula de treball i s’ha assolit un consens majoritari sobre el tema”. Així mateix, la moció també insta el Govern a elaborar “de forma urgent i preferent” el Pla Especial de Protecció del Medi Natural i del Paisatge dels actuals espais ZEPA del Delta. El text recull que aquest pla “requerirà de la participació dels ajuntaments afectats, les cooperatives agràries, els sindicats agrícoles i les organitzacions empresarials agroalimentàries”, i remarca que especificarà mesures per restablir l’estat original que va motivar l’actual ZEPA.

En aquest sentit, el text demana que indiqui les limitacions que la implementació comportarà per a les activitats econòmiques. Aquestes recomanacions són meres obvietats: tots els projectes han de comptar amb la participació dels diferents sectors concernits, però això no significa que el Govern hagi de decidir en base a criteris de caire necessàriament coincidits amb tots els interlocutors.

Segons DEPANA, aquest extrem està totalment fora de lloc atès que l’ampliació de la ZEPA és un ultimàtum de la Comissió que va arribar ja fa més de dos anys. En aquest sentit, l’entitat adverteix que paralitzar l’ampliació suposa fer marxa enrere en el compliment d’una obligació institucional de molts anys i que va donar lloc a la carta d’emplaçament europea. Una actitud, afirma l’associació, que suposa continuar contribuint a la degradació ambiental de la zona humida més important de Catalunya després de la de l’Ebre. A més, la paràlisi també afectarà altres projectes que tenen finançament europeu a la zona deltaica.

Per tot plegat, DEPANA apel·la al manifest que van signar una quinzena d’entitats ecologistes explicant la urgència d’ampliar l’espai protegit. El manifest recollia els principals motius pels quals és necessària dita ampliació de la ZEPA: complir amb la normativa europea -com la Directiva Aus o la Directiva Hàbitats-, combatre l’especulació urbanística, millorar l’estat de l’aqüífer deltaic, consolidar una agricultura sostenible de proximitat, reforçar la connectivitat ecològica del territori, contribuir a la salut pública de l’àrea metropolitana, fer front al canvi climàtic i potenciar la ciència i educació ambientals.