El seguiment comença el 13 d’abril i finalitza el 16 de juliol, centrat quasi exclusivament a la vall de Varradòs i suma un total de 57 dies de seguiment, durant els quals han estat observats 5 óssos diferents: Nhèu (observada 22 cops), Noissette (4 cops), femella indeterminada (1 cop ), Baloo (1 cop), Pyros (1 cop). En total els óssos han estat visualitzats durant 22 hores. El primer ós va ser vist el 29 d’abril i el darrer el 8 de juliol.
També s’ha estimat el nombre de gent que ha anat a veure els óssos, unes 700 persones comptabilitzades. La xifra real deu estar al voltant de 1000.
– Sortida:
Durant el cap de setmana del 18-19 de juny des de Depana es va realitzar la sortida del país de l´ós, amb gran èxit de participants (unes 40 pax) i d´óssos (3 exemplars observats).
– Reunions:
Trobada al refugi de la Honeria: Reunió amb membres d’associacions implicades en la conservació de l’ós bru (Bearn i Nature-Comminges) i amb el director de la International Bear Foundation (Gerard Baars). Es van acostar posicions i estratègies respecte a la conservació i recuperació dels óssos pirinencs.
– Entrevistes mitjans de comunicació:
Diverses entrevistes per parlar de l´ós bru: La Vanguardia, El Periódico, Diari Ara, El Mundo de los Pirineos.
– Savinar Naut Aran:
Participació activa en la descoberta del primer (i de moment únic) savinar aranès. S´ha localitzat i documentat la primera cita de savina de muntanya (Juniperus sabina) a la Val d´Aran i també a la conca hidrogràfica de la Garona.
Aquesta notícia ha estat àmpliament recollida en la premsa comarcal i regional durant el passat setembre.
Suport al projecte LIFE ÓS sol·licitat per les comunitats pirinenques, les comunitats cantàbriques i l’Estat espanyol:
Davant una irracional campanya contra un nou projecte LIFE sobre la conservació de l’ós del Pirineu, DEPANA va redactar un manifest de suport consensuat amb altres associacions conservacionistes aragoneses i navarreses. L’esmentat projecte LIFE suposa un pas endavant en la conservació del plantígrad, ja que per primer cop hi participen totes les comunitats pirinenques (entre elles Catalunya) i les cantàbriques amb presència d’ós. El projecte està en fase d’estudi a Brussel·les i preveu entre moltes altres accions, l’alliberament de 3 nous óssos al Pirineu.
L’ós bru a la web de Depana:
Xerrada sobre l’ós bru a la Universitat Autònoma de Barcelona:
Es va realitzar a l’aula magna de la Universitat Autònoma de Barcelona davant el gran interès que va suposar. El ponent va ser el Sr. Joan Maluquer.